Pomembno: Ta funkcija ni na voljo v vseh geografskih regijah, vseh domenah ali vseh vrstah računov.
Če želite preprosteje poiskati in upravljati fotografije, lahko dodate oznako osebam ali hišnim ljubljenčkom, ki so prikazani na fotografijah, razvrščenih v skupine v Googlu Foto.
Vklop ali izklop »skupin obrazov«
Razvrščanje fotografij v skupine na podlagi obrazov, ki so prikazani na fotografijah, lahko začnete ali ustavite.
Če izklopite »skupine obrazov«, izbrišete tudi:
- skupine obrazov v svojem računu;
- modele obrazov, iz katerih so bile ustvarjene te skupine obrazov;
- oznake obrazov, ki ste jih ustvarili.
Preberite več o hrambi podatkov za skupine obrazov v Googlu Foto.
Navodila za vklop ali izklop »skupin obrazov«:
- V računalniku pojdite na photos.google.com/settings.
- Ob možnosti »Razvrščanje podobnih obrazov v skupine« kliknite »Pokaži več«
.
- Vklopite ali izklopite Skupine obrazov.
- Če želite izklopiti »skupine obrazov« samo za fotografije hišnih ljubljenčkov, izklopite možnost Prikaz hišnih ljubljenčkov z ljudmi.
Organiziranje skupin obrazov
1. korak: Poiščite fotografije osebe ali hišnega ljubljenčka
- V računalniku odprite photos.google.com/people.
- Če želite poiskati fotografije posamezne osebe, kliknite obraz.
Nasvet: Če vrsta obrazov ni prikazana:
- Ta funkcija ni na voljo v vaši geografski regiji.
- Možnost »skupine obrazov« ste v nastavitvah izklopili. Preberite, kako vklopiti skupine obrazov.
- Ustvarjena ni bila nobena skupina obrazov.
2. korak: Dodajte ime
Pomembno: Zasebne oznake obrazov, ki jih izberete, lahko najdete samo vi, tudi če te fotografije delite z drugimi.
- Na vrhu skupine obrazov kliknite možnost Dodajte ime.
- Vnesite ime ali vzdevek.
Iščete lahko s to oznako. Preberite več o iskanju fotografij.
Upravljanje skupin obrazov
Združevanje skupin obrazovČe je ista oseba v več kot eni skupini, ju lahko spojite.
- Označite eno od skupin obrazov z imenom ali vzdevkom.
- Označite drugo skupino obrazov z istim imenom ali vzdevkom, ki ga izberete s seznama predlogov.
- Ko boste potrdili drugo ime oziroma vzdevek, bo Google Foto vprašal, ali želite spojiti skupini obrazov.
Morda boste dobili tudi predlog za spojitev dveh skupin obrazov. Če gre za isto osebo, kliknite Da.
Morda boste dobili tudi predlog za spojitev dveh skupin obrazov. Če želite potrditi:
- Če gre za isto osebo: Kliknite Ista.
- Če ne gre za isto osebo: Kliknite Druga.
- Če niste prepričani: Kliknite Ne vem.
Nasveti:
- Predlogi za skupine obrazov niso popolni. Če je nekaj narobe, nam pošljite povratne informacije, da bomo funkcijo lahko izboljšali. Če želite poslati povratne informacije, izberite ikono za pošiljanje povratnih informacij
.
- Ko spojite skupine obrazov, tega dejanja ni mogoče razveljaviti.
Oznake skupin obrazov lahko uredite ali odstranite.
- Če želite spremeniti oznako: Kliknite mapo z osebami
ikono za več možnosti
Urejanje oznake imena.
- Če želite odstraniti oznako: Kliknite mapo z osebami
ikono za več možnosti
Odstranjevanje oznake imena.
Pomembno: Nastavitve za skrivanje obraza veljajo za fotografije na vrtiljaku predstavljenih spominov.
- V računalniku obiščite spletno stran photos.google.com.
- Na vrhu kliknite ikono za nastavitve
.
- Pomaknite se do razdelka »Spomini«.
- Kliknite Skrij obraze.
- Pri »Pokaži manj« ali »Blokirano« kliknite Izberite obraze.
- Pokaži manj: Spomini nanje se ne bodo več prikazovali, vendar bodo morda še vedno na skupinskih fotografijah, ki so vključene med spomine.
- Blokirano: Obrazi ne bodo več prikazani v spominih, vključno s skupinskimi fotografijami z drugimi.
- Izberite, koga želite skriti.
- Kliknite Dokončano.
Nasveti:
- Ko blokirate obraz, ne bo prikazan v spominih, vključno s skupinskimi fotografijami z drugimi.
- Skrivanje obrazov morda ne deluje popolno na vseh fotografijah.
- Ko blokirate obraz, je odstranjen s strani »Osebe in hišni ljubljenčki«. To lahko razveljavite tako, da razkrijete obraz.
- V računalniku obiščite spletno stran photos.google.com.
- Na vrhu kliknite ikono za nastavitve
.
- Pomaknite se do razdelka »Spomini«.
- Kliknite Skrij obraze.
- Pri »Pokaži manj« ali »Blokirano« izberite, koga želite razkriti.
- Ob obrazu kliknite ikono za odstranitev
.
Če najdete fotografijo, ki je v napačni skupini, jo lahko odstranite.
- V računalniku odprite photos.google.com/people.
- Kliknite skupino obrazov, iz katere želite nekaj odstraniti.
- Kliknite ikono za več možnosti
Odstrani rezultate.
- Izberite fotografije oziroma videoposnetke, ki jih želite odstraniti iz skupine.
- Na vrhu kliknite Odstrani.
Nasvet: Če element odstranite iz skupine, se s tem ne izbriše fotografija oziroma videoposnetek iz knjižnice storitve Google Foto.
- V računalniku odprite photos.google.com/people.
- Kliknite skupino obrazov.
- Kliknite ikono za več možnosti
Sprememba predstavljene fotografije.
- Izberite fotografijo, ki naj bo predstavljena.
Skupine obrazov delujejo v treh korakih:
- Najprej zaznamo, ali je na kateri fotografiji obraz.
- Če je vklopljena funkcija »skupine obrazov«, uporabimo algoritme, ki ustvarijo modele obrazov, ki v številkah predstavljajo slike obrazov, predvidijo podobnost različnih slik obrazov in ocenijo, ali različne slike predstavljajo isti obraz.
- Fotografije z zelo podobnimi obrazi, ki bodo verjetno iste osebe, so združene v skupino obrazov. Fotografijo iz skupine obrazov lahko vedno odstranite, če menite, da je v napačni skupini.
Vsaki skupini obrazov lahko dodate tudi ime ali vzdevek.
Ko so »skupine obrazov« vklopljene, bo Google Foto morda vključil fotografije v določeno skupino glede na druge značilnosti. Tako lahko na primer vključi fotografije, ki so bile posnete v kratkih razmakih, ali če zazna, da oseba nosi ista oblačila na več fotografijah, tudi če obraz ni viden.
Skupine obrazov, oznake obrazov in deljenje
- Skupine in oznake obrazov v vašem računu so privzeto vidne samo vam.
- Skupine obrazov se ne delijo, ko delite fotografije.
- Oznake obrazov so zasebne za vsak račun posebej in se ne delijo z več računi.
- Skupino obrazov lahko označite kot »jaz«. Preberite več o označevanju skupine obrazov.
- Spomnite se lahko, kje ste bili v času nastanka fotografije. Na podlagi lokacij fotografij, na katerih je prikazan vaš obraz, lahko ugotovite, kje ste bili v različnih obdobjih svojega življenja.
S tem, ko vklopite »skupine obrazov«, izražate svoje strinjanje, da želite, da ustvarimo modele obrazov, ki so prikazani na fotografijah. Ti modeli se v nekaterih območjih sodne oblasti morda obravnavajo kot biometrični podatki.
Če želite modele obrazov izbrisati, izklopite skupine obrazov. Modele obrazov, skupine obrazov in oznake obrazov bomo shranili in uporabljali, dokler jih ne izbrišete oziroma če račun Google Foto več kot dve leti ostane nedejaven. Preberite več o pravilniku o hrambi podatkov za skupine obrazov v Googlu Foto.
Če Google Foto zgreši fotografijo ali jo dodeli v napačno skupino, lahko fotografijo zamenjate, odstranite ali dodate v skupino obrazov.
Ta funkcija ni na voljo v vseh državah.
Spreminjanje skupine obrazov, ki ji pripada fotografija
Oznako obraza lahko dodate, odstranite ali spremenite, ko Google Foto označi napačno osebo ali hišnega ljubljenčka.
- V računalniku odprite photos.google.com.
- Izberite fotografijo.
- Kliknite Informacije
.
- V razdelku »Osebe« se dotaknite Uredi
.
- Odstranite, dodajte ali spremenite oznako:
- Odstranjevanje oznake: Na oznaki obraza kliknite Odstrani
.
- Dodajanje oznake:
- Pri možnosti »Na voljo za dodajanje« pri oznaki obraza kliknite Dodaj
.
- Na fotografiji kliknite oznako, ki jo želite dodati.
- Ali pa v zgornjem desnem kotu kliknite Dodaj
, da ustvarite novo oznako.
- Ali pa v zgornjem desnem kotu kliknite Dodaj
- Pri možnosti »Na voljo za dodajanje« pri oznaki obraza kliknite Dodaj
- Spreminjanje oznake:
- Na oznaki obraza kliknite ikono za odstranitev.
- Pri možnosti »Na voljo za dodajanje« pri oznaki obraza kliknite ikono za dodajanje.
- Izberite oznako obraza, ki jo želite dodati.
- Odstranjevanje oznake: Na oznaki obraza kliknite Odstrani
- Dotaknite se Končano.
Ko skupino obrazov označite kot »jaz«:
- Prejmete bolj osebno prilagojene stvaritve. Primer: Videoposnetek z najboljšimi trenutki, v katerem so fotografije vas.
- Uporabljate lahko osebno prilagojeno iskanje. Če iščete »jaz«, boste zlahka našli fotografije sebe.
- Spomnite se, kje ste bili v času nastanka fotografije. Na podlagi lokacij fotografij, na katerih je prikazan vaš obraz, lahko ugotovite, kje ste bili v različnih obdobjih svojega življenja.