Ważne: ta funkcja wymaga odpowiedniego abonamentu Google Workspace w pracy lub szkole. Jeśli nie możesz znaleźć tej funkcji, skontaktuj się z administratorem.
Znak wodny to subtelna nakładka tekstowa, która jest stosowana do Twojego obrazu z kamery i prezentacji podczas spotkania. Wyświetla kod spotkania i adres e-mail widza. Za pomocą znaku wodnego możesz:
- chronić poufność treści wizualnych udostępnianych na spotkaniu,
- ułatwiać śledzenie nieautoryzowanych kopii filmów i udostępnionych ekranów.
Pamiętaj, że nie uniemożliwia to usunięcia znaku wodnego przez użytkownika, który ma program do edycji obrazów.
Aby włączyć znaki wodne, upewnij się, że uczestnicy:
- są zalogowani na konto Google,
- korzystają z najnowszej wersji aplikacji mobilnej lub zaktualizowanej przeglądarki Chromium.
W przeciwnym razie po włączeniu znaku wodnego pojawi się prośba o usunięcie tych uczestników ze spotkania. Jeśli uczestnik korzysta z nieobsługiwanej przeglądarki, nie może wyświetlać przychodzącej rozmowy wideo ani prezentacji.
Nie możesz używać znaków wodnych, jeśli:
- nagrywasz spotkanie,
- transmitujesz spotkanie na żywo.
Jeśli rozpoczniesz nagrywanie lub transmisję na żywo podczas spotkania, znak wodny zostanie wyłączony.
Wymagania dotyczące stosowania znaków wodnych
Ważne:
- Użytkownicy urządzeń mobilnych mogą tylko wyświetlać znaki wodne. Aby włączyć tę funkcję, użyj komputera.
- Znaki wodne nie są obsługiwane w przeglądarce Firefox. Gdy znaki wodne są włączone w nieobsługiwanych przeglądarkach, uczestnik nie może już wyświetlać przychodzących rozmów wideo ani prezentacji.
Dodawanie znaku wodnego
- Na spotkaniu – w prawym dolnym rogu kliknij Ustawienia gospodarza
.
- Jeśli dołączasz z sali konferencyjnej, możesz włączyć znaki wodne tylko w trybie towarzyszącym. Więcej informacji o trybie towarzyszącym w Google Meet
- Włącz opcję Dodawanie znaku wodnego.
- Jeśli uczestnik nie spełnia wymagań technicznych, pojawi się komunikat „Osoby zostaną usunięte z tej rozmowy”.
- Możesz wybrać opcję Anuluj lub Dodaj znak wodny mimo to.
- Jeśli uczestnik nie spełnia wymagań technicznych, pojawi się komunikat „Osoby zostaną usunięte z tej rozmowy”.