Resetowanie hasła użytkownika

Jeśli użytkownik zapomni hasła do zarządzanego konta Google (na przykład konta Google Workspace lub Cloud Identity) lub jeśli podejrzewasz, że konto użytkownika zostało przejęte, możesz zresetować jego hasło w konsoli administracyjnej Google.

Zresetowanie hasła spowoduje jego zmianę na kontach online użytkownika. Jeśli użytkownik ma Dysk Google na komputer, hasło do tej aplikacji nie zostanie zmienione. Po zresetowaniu hasła użytkownika musisz też zresetować jego pliki cookie używane do logowania.

Jeśli Twoja organizacja ma włączoną funkcję gości Workspace, możesz też zresetować hasła gości.

Informacje dostępne na tej stronie

Krok 1. Zresetuj hasło użytkownika

Aby zbiorczo zresetować hasła wielu użytkowników, przeczytaj artykuł Dodawanie i aktualizowanie wielu użytkowników za pomocą pliku CSV.

Jeśli korzystasz z logowania jednokrotnego (SSO) przy użyciu zewnętrznego dostawcy tożsamości, przejdź tutaj.

Aby zresetować hasło użytkownika, musisz zalogować się na konto administratora, które ma uprawnienia do resetowania haseł.

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu  a potem  Katalog a potem Użytkownicy.

    Wymagane jest tu odpowiednie uprawnienie Zarządzanie użytkownikami. Bez odpowiedniego uprawnienia nie zobaczysz wszystkich opcji wymaganych do wykonania tych czynności.

    Uwaga: w przypadku gości otwórz Menu a potem Katalog a potem Goście.

  2. Na liście Użytkownicy najedź kursorem na nazwę użytkownika i kliknij Resetuj hasło po prawej stronie.

    Jeśli lista jest długa, wpisz nazwę użytkownika na pasku wyszukiwania u góry, aby znaleźć stronę jego konta. W przypadku gości wybierz nazwę gościa, aby otworzyć stronę jego konta. Następnie w lewej części strony konta kliknij Zresetuj hasło. Pokaż mi, jak to zrobić

  3. W polu Zresetuj hasło wybierz opcję:

    • Automatycznie wygeneruj hasło, np. w przypadku przejętego konta. Spowoduje to wygenerowanie bezpiecznego hasła, które użytkownik będzie musiał podać, aby uzyskać dostęp do konta. Gdy użytkownik zaloguje się ponownie, zostanie poproszony o zresetowanie hasła.
    • Utwórz hasło,aby wpisać prostsze hasło, które możesz podać użytkownikowi przez telefon. Aby zobaczyć wpisywane znaki, kliknij Podgląd. Zaznacz pole Poproś użytkownika o zmianę hasła, aby mógł je zmienić na bezpieczniejsze przy następnym logowaniu.
    • Minimalna długość hasła domyślnie wynosi osiem znaków. Obowiązujące w Twojej organizacji wymagania dotyczące haseł możesz jednak zmienić.
  4. Kliknij Resetuj.

  5. Wybierz sposób poinformowania użytkownika lub gościa o nowym haśle:

    • Aby wysłać hasło w rozmowie na Google Chat, kliknij Skopiuj hasło. Następnie kliknij Gotowe.
    • Kliknij Wyślij hasło e-mailem a potem Wyślij, aby powiadomić użytkownika lub gościa o zmianie hasła. Wyślij go na adres e-mail, na który mogą przychodzić wiadomości. Użytkownik lub gość otrzyma też link do zresetowania hasła. Jeśli w kroku 4 odznaczysz pole Poproś użytkownika o zmianę hasła, użytkownik nie otrzyma linku i musi się z Tobą skontaktować w sprawie hasła.
  6. Zresetuj pliki cookie używane do logowania użytkownika lub gościa (instrukcje poniżej).

Krok 2. Zresetuj pliki cookie używane do logowania użytkownika

Zresetowanie plików cookie logowania użytkownika lub gościa uniemożliwi mu logowanie się za pomocą starego hasła.

  1. W konsoli administracyjnej Google otwórz Menu  a potem  Katalog a potem Użytkownicy.

    Wymagane jest tu odpowiednie uprawnienie Zarządzanie użytkownikami. Bez odpowiedniego uprawnienia nie zobaczysz wszystkich opcji wymaganych do wykonania tych czynności.

    Uwaga: w przypadku gości otwórz Menu a potem Katalog a potem Goście.

  2. Otwórz stronę konta użytkownika: kliknij nazwę użytkownika. Możesz też wpisać nazwę użytkownika w polu wyszukiwania u góry i otworzyć stronę jego konta. Więcej opcji znajdziesz w artykule Znajdowanie konta użytkownika.

  3. U góry kliknij Bezpieczeństwo a potem Pliki cookie używane do logowania a potem Zresetuj.

  4. (Opcjonalnie) Aby powrócić na stronę konta, u góry kliknij strzałkę w górę .

Krok 3. Po zmianie hasła

Po zresetowaniu hasła i plików cookie używanych do logowania użytkownik lub gość zostanie wylogowany ze wszystkich aktywnych sesji. Aby ponownie otworzyć aplikacje, użytkownik lub gość musi wykonać te czynności:

  • Aplikacje internetowe Google (np. Gmail lub Dysk Google) – użytkownik lub gość musi ponownie zalogować się przy użyciu nowego hasła.
  • Aplikacje Google na Androidzie – użytkownik lub gość otrzymuje powiadomienie o konieczności potwierdzenia tożsamości przez zalogowanie się na konto. Zsynchronizowane już dane, np. e-maile odebrane w Gmailu, są nadal dostępne, ale nie można wysyłać ani odbierać nowych e-maili, dopóki użytkownik nie zaloguje się ponownie za pomocą nowego hasła.
  • Aplikacje Google na Apple iOS – konto Google użytkownika lub gościa jest usuwane z listy kont. Użytkownik lub gość musi ponownie dodać swoje konto, a następnie zalogować się przy użyciu nowego hasła.
  • Aplikacje innych firm połączone za pomocą protokołu OAuth – aplikacje poczty innych firm, takie jak Apple Mail i Mozilla Thunderbird, oraz inne aplikacje, które używają zakresów poczty do uzyskiwania dostępu do poczty użytkownika lub gościa, przestaną synchronizować dane po zresetowaniu hasła, dopóki nie zostanie przyznany nowy token OAuth 2.0. Nowy token jest przyznawany, gdy użytkownik loguje się za pomocą nazwy użytkownika konta Google i nowego hasła. Szczegółowe informacje znajdziesz w artykule Automatyczne odwoływanie tokenów OAuth 2.0 po zmianie hasła.
    • Aplikacje innych firm, które wymagają haseł do aplikacji – gdy używana jest weryfikacja dwuetapowa, hasła do aplikacji mogą być wymagane przy starszych aplikacjach, które nie obsługują protokołu OAuth. Po zresetowaniu hasła wszystkie hasła aplikacji są unieważniane i trzeba je ponownie wygenerować. Więcej informacji znajdziesz w artykule Logowanie się za pomocą haseł do aplikacji.

Resetowanie hasła innego administratora

Aby zresetować hasło innego administratora, musisz mieć uprawnienia superadministratora. Jeśli masz takie uprawnienia, wykonaj czynności opisane powyżej w sekcji Resetowanie hasła użytkownika.

Odzyskiwanie własnego hasła administratora

Jeśli nie możesz zalogować się w konsoli administracyjnej i musisz zresetować własne hasło administratora, przeczytaj artykuł na temat odzyskiwania dostępu administratora do konta.


Google, Google Workspace oraz powiązane znaki i logotypy są znakami towarowymi firmy Google LLC. Wszystkie inne nazwy firm i produktów są znakami towarowymi należącymi do ich właścicieli.